Duurzaamheid

we houden van de natuur en onze boeren

Bij SMIT&DORLAS hebben we veel te danken aan onze boeren en het land waarvan ze leven. Daar zijn we zuinig op. Duurzaam ondernemen met respect voor mens en natuur… we weten eigenlijk niet beter. Alle blends van SMIT&DORLAS zijn gecertificeerd.

Duurzaamheid zit in ons dna

Goede koffie is meer dan alleen de juiste branding of juiste manier van zetten. SMIT&DORLAS werkt samen met internationaal erkende gedragscodes. Het doel: overal ter wereld boeren ondersteunen en ecosystemen en dieren beschermen.

MEDE-OPRICHTER 4C ASSOCIATIE

Duurzaam ondernemen is altijd een van onze drijfveren geweest. Zo zijn we medeoprichter van de 4C associatie. Een gedragscode die de basis vormt voor gecertificeerde producten.

Ook werken we nauw samen met andere bedrijven in de koffiesector, NGO’s en leveranciers. Het doel: zorgen voor zo weinig mogelijk impact op het milieu, maatschappij, economie en sociale omstandigheden in de productielanden.

Certificeringen

In Europa spelen we een leidende rol in duurzame koffie. We hebben sterke relaties met Rainforest Alliance, Fairtrade Max Havelaar en Biologisch gecertificeerde leveranciers. In 2018 was 91,9% van onze koffie voorzien van een van deze certificeringen. Sinds begin 2019 zijn alle melanges gecertificeerd.

Als bedrijf hebben we de plicht ervoor te zorgen dat alle eindproducten die het bedrijf verlaten veilig en goed zijn. Het onderstaande FSSC 22.000 certificaat toont aan dat we voldoen aan de wetgeving.

CO2 is niet ok

We doen er alles aan om CO2 uitstoot te verminderen. Zo willen we energieverbruik waar mogelijk beperken. Samen met de branchevereniging KNVKT en RVO zijn we aangesloten bij het MJA-3 cluster. Elke 4 jaar laten we een energie-efficiency plan schrijven en het energieverbruik elk jaar doornemen.

Vanaf januari 2016 gebruiken we 100% groene stroom uit wind. Het aandeel elektriciteit is ruim 2/3 van totaal energieverbruik. Met deze maatregel hebben we ruim 581 ton CO2 bespaard sinds 2016, oftewel 42,67% van de CO2 uitstoot van het elektriciteit- en gasverbruik.  Ook reduceren we de CO2 uitstoot door duurzaam transport en eigen distributie.

Afval hergebruiken

We letten ook op het afval. Dit laten we gescheiden inzamelen, ophalen en recyclen: metaal, hout, karton/papier, bouwafval en restafval. In 2018 is 53,9 ton aan afval opgehaald. Producten als jutezakken en gebruikte waterfilters worden na het ophalen, hergebruikt.

93% van de in 2018 verkochte BRITA waterfilters zijn geretourneerd, gerecycled en verwerkt tot onder andere PLAYMOBIL® speelgoed. De vliezen van de koffiebonen worden samengeperst als briketten en gebruikt als biogas, warmte en meststof.

Fair met verpakkingen

Alle kartonnen dozen van SMIT&DORLAS worden duurzaam, recyclebaar en FSC®-gecertificeerd geproduceerd. De folies worden elk jaar door de leverancier gescreend op potentiële materialen die een lagere CO2 voetafdruk hebben. Ook kijken we hoe we metaalgebruik kunnen reduceren en meer biodegradable en/of gerecyclede materialen kunnen gebruiken.

Gerelateerde bestanden

C02 voetafdruk 2018

Verkoopcijfers 2018

Fairtrade certificaat

EKO certificaat

FSSC 22.000 NL

FSSC 22.000 EN

Beleidsverklaring 2018

Duurzaamheidsverklaring

Bio certificaat

Rainforest Alliance certificaat

Duurzaamheid machines

Koffiebranderijen 2017