Duurzaamheid

we houden van de natuur en onze boeren

Bij SMIT&DORLAS hebben we veel te danken aan onze boeren en het land waarvan ze leven. Daar zijn we zuinig op. Duurzaam ondernemen met respect voor mens en natuur… we weten eigenlijk niet beter. Alle blends van SMIT&DORLAS zijn gecertificeerd.

Duurzaamheid zit in ons dna

Goede koffie is meer dan alleen de juiste branding of juiste manier van zetten. SMIT&DORLAS werkt samen met internationaal erkende gedragscodes. Het doel: overal ter wereld boeren ondersteunen en ecosystemen en dieren beschermen.

MEDE-OPRICHTER 4C ASSOCIATIE

Duurzaam ondernemen is altijd een van onze drijfveren geweest. Zo zijn we medeoprichter van de 4C associatie. Een gedragscode die de basis vormt voor gecertificeerde producten.

Ook werken we nauw samen met andere bedrijven in de koffiesector, NGO’s en leveranciers. Het doel: zorgen voor zo weinig mogelijk impact op het milieu, maatschappij, economie en sociale omstandigheden in de productielanden.

Certificeringen

In Europa spelen we een leidende rol in duurzame koffie. We hebben sterke relaties met Rainforest Alliance, Fairtrade Max Havelaar en Biologisch gecertificeerde leveranciers. In 2019 was 93,7% van de ingekochte koffie gecertificeerd, wat een intensivering is van 36% ten opzichte van vorig jaar. In 2019 was 92,4% van onze koffie voorzien van een van deze certificeringen. Sinds begin 2019 zijn alle SMIT&DORLAS melanges gecertificeerd.

Als bedrijf hebben we de plicht ervoor te zorgen dat alle eindproducten die het bedrijf verlaten veilig en goed zijn.

CO2 is niet ok

We doen er alles aan om CO2 uitstoot te verminderen. Zo willen we energieverbruik waar mogelijk beperken. Samen met de branchevereniging KNVKT en RVO zijn we aangesloten bij het MJA-3 cluster. Elke 4 jaar laten we een energie-efficiency plan schrijven en het energieverbruik elk jaar doornemen.

Vanaf januari 2016 gebruiken we 100% groene stroom uit wind. Met deze maatregel hebben we ruim 676 ton CO2 bespaard sinds 2016, oftewel 46,02% van de CO2 uitstoot van het elektriciteit- en gasverbruik.  Ook reduceren we de CO2 uitstoot door duurzaam transport en eigen distributie.

Afval hergebruiken

We letten ook op het afval. Dit laten we gescheiden inzamelen, ophalen en recyclen: metaal, hout, karton/papier, bouwafval en restafval. In 2019 is 51,1 ton aan afval opgehaald. Producten als jutezakken en gebruikte waterfilters worden na het ophalen, hergebruikt.

95% van de in 2019 verkochte BRITA waterfilters zijn geretourneerd, gerecycled en verwerkt tot onder andere PLAYMOBIL® speelgoed. De vliezen van de koffiebonen worden samengeperst als briketten en gebruikt als biogas, warmte en meststof.

Fair met verpakkingen

Alle kartonnen dozen van SMIT&DORLAS worden duurzaam, recyclebaar en FSC®-gecertificeerd geproduceerd. De folies worden elk jaar door de leverancier gescreend op potentiële materialen die een lagere CO2 voetafdruk hebben. Ook kijken we hoe we metaalgebruik kunnen reduceren en meer biodegradable en/of gerecyclede materialen kunnen gebruiken.

Een greep uit ons duurzame assortiment

100% gecertificeerde koffie

Al onze melanges zijn Rainforest Alliance, Fairtrade Max Havelaar of Biologisch gecertificeerd. Zo weten wij zeker dat onze koffie op een verantwoorde wijze met respect voor het regenwoud, de medewerkers en de dieren op en rond de plantage is geteeld.

Duurzame theelijn

Voor ons eigen theelijn is duurzaamheid van groot belang. Alle thee van Legends is Fairtrade en FSC gecertificeerd. Voor het verpakkingsmateriaal is zelfs gebruik gemaakt van natuurlijke inkten.

COMPOSTEERBARE CAPSULES

De SMIT&DORLAS capsules zijn 100% biobased en composteerbaar. De capsules zijn gemaakt van natuurlijke materialen (suikerriet/suikerbiet PLA). De koffie is 100% gecertificeerd en de capsule is 100% zuurstofdicht. Het duurzame alternatief voor aluminium en plastic capsules. Verkrijgbaar voor espresso, lungo en decaf.

DUURZAME BEKERS

De beker heeft een waterbased coating en is voorzien van bio based inkt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van plastic waardoor de beker geschikt is voor de oud papierbak na gebruik. De beker is gemakkelijk recyclebaar en kan gecomposteerd worden. De beker is verkrijgbaar in 3 maten.

BIOLOGISCHE KOFFIEROOM CUPS

De koffieroom cups van SMIT&DORLAS zijn biologische gecertificeerd. Dit wil zeggen dat ze op de meest duurzame manier geproduceerd worden met respect voor de natuur en dieren en zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica.

FAIRTRADE RIETSUIKERSTICKS

De rietsuikersticks van SMIT&DORLAS zijn Fairtrade gecertificeerd. Fairtrade ondersteunt 100 coöperaties van suikerboeren in 19 landen. Hiermee worden boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden geholpen om een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Gerelateerde bestanden

C02 voetafdruk 2019

Verkoopcijfers 2019

Fairtrade certificaat

FSSC 22.000 NL

FSSC 22.000 EN

Beleidsverklaring 2020

Duurzaamheidsverklaring

Bio certificaat

Rainforest Alliance certificaat

Duurzaamheid machines

Koffiebranderijen 2017